Atrakcije

Volite vase ljetovanje. Pobjegnite u Crnoj Gori...

Atrakcije

Na crnogorskoj rivijeri nacicete neke od najlepsih plaza na celom Jadranu. Od toliko raznolikosti, sigurno cete naci plazu koja ce odgovarati svakom Vasem raspolozenju. Mozete izabrati da se suncate na pesku, sitnom kamenju, ili na liticama, kao i na prirodnim ili vestackim plazama. Do onih najmirnijih i izolovanijih, mozete stici samo putem mora. Lokacija Ville Perle Vam pruza mogucnost da istrazite sve mogucnosti sa lakocom i da tako ispunite Vas odmor raznim zanimljivim avanturama.

Kada se jednom usidrite u Villa Perli, otkricete mnostvo uzbudljivih, zanimljivih i misterioznih dragulja prirode koji se nalaze u njenoj blizini.

Stari Bar

Otprilike sest kilometara od Ville, nalazi se “Stari Bar” – potpuno napusten srednjevekovni grad koji datira nazad do 9-og veka. Posle cele dekade “usamljenistva,” rusevine staroga Bara su danas jedna od glavnih kulturnih atrakcija. Odvojite malo vremena da posetite i studio eksentricnog crnogorskog slikara, Naod Zorica, kao i studije drugih slikara lociranih u resturiranim kamenim kucama. Medju dobro ocuvanim ostacima starih kula, ulica i samog grada, nacicete i katedralu Svetog Georgija, kao i crkvu Svetog Nikolasa, staru bar sedam vekova.

Ovo podrucje takodje je bogato maslinama i proizvodnjom maslinovog ulja. Ustvari, tu se nalazi najstarije maslinovo drvo na svetu – zasadjeno pre dva milenijuma!

Ulcinj

Duge pescane plaze ce sigurno privuci vasu paznju pri ulasku u Ulcinj. Velika Plaza dugacka je 13 kilometara, i medju lokalnim stanovnistvom poznata je kao Plaza Kopakabana. Pokrivena najfinijim peskom, koji, kako kazu, ima lekovito dejstvo zahvaljujuci bogatstvu minerala, ova plaza preporucuje se svima onima koji pate od reumatskih problema i drugih bolesti. Glavna karakteristika ove plaze je njena plitka voda. Tu mozete jedriti, surfovati, skijati na vodi, igrati fudbal ili odbojku na plazi, ili pecati sa Vasim prijateljima.

Njen prirodno delotvorni pesak je fin kao brasno, bogat solima i mineralima, i pruza se sve do kraja vidokruga. Ova plaza je savrsena lokacija koja uz pomoc pejzaza, prirode, klime, i mora, pruza savrseno utociste od stresova svakodnevnog zivota. Oseticete se potpuno sjedinjeni sa prirodom, a ako zelite neuznemireni kontant sa “Majkom Prirodom,” mozete posetiti Adu Bojanu – najvecu nudisticku plazu u celoj Evropi.

Ada Bojana je vestacko izgradjeno recno ostrvo koje je nalazi na samom kraju Velike Plaze – mestu gde se Reka Bojana uliva u Jadransko more. Nakon velike oluje u 19-om veku, brod Merito se usidrio na Adi Bojani. Danas se to mesto smatra nacionalnim parkom.

Ada Bojana je posebno atraktivna pred zalazak sunca – kada se neverovatni sklop boja mora, sunca, i peska sjedinjava u jedno. Internacinalna Skola (Windsurfing-a) na Adi Bojani, otvorena je jos 1975. godine, a danas predstavlja jednan od najsavremenijih centara za obuku u ovom sportu. Pocetnici preferiraju ravnu povrsinu jezera dok se ne izveste, a

posle samo nedelju dana obuke sa profesionalnim instruktorima, mozete steci dovoljno samopouzdanja da isprobate Vase vestine na talasima Jadrana.

Kada je suvise vruce da dane provodite na pesku Ulcinjske plaze, utociste mozete naci u jednoj od drvenih koliba na reci Bojani. Tu mozete videti neobicnu “Kalimeru” – jedan od antickih nacina pecanja, i mozda cak i okusiti neke od svezih specijaliteta iz mora. Neki od najboljih restorana nalaze se duz reke, odakle mozete da posmatrate kako se svezi morski plodovi vade iz mora i pripremaju pred vasim ocima.

Petrovac

Jos jedan prekrasan prizor je grad Petrovac gdje ako vjetar i struje su povoljne mozete biti svjedoci poznatog “Vodapada”, kad talas udari u zidine luke i posalje vertikalni talas vode 10 metara u vazduhu. Za one koji su ronilacki fanatici postoje dva sarmantna ostrva Katic i Sveta Nedjelja koje prestavljaju nezaboravan dogadjaj za sve ronioce koji posjete ova ostrva.

Biogradska Gora

Biogradska Gora nacionalni park je region velike znacajnosti i ekoloske vrijednosti. Jedan je od zadnjih tri prahistoriskih suma ostalih u Europi. U stvari je Evropska prasuma sa skoro nedostupljivim drvecima i vegetacijom. Mnoge vrste drveca koje su prisutne su preko 500 godina stare i sire se preko 40-50m pravo prema nebu i suncu. Ima ako 26 razlicitih biljaka ekoloskog sistema i 86 vrsta drveca. Ljubitelji prirode i ornitologi mogu uzivati u letovima orlova i predivnom zvuku ptica. Velika atrakcija ljubitelja prirode je i osmatranje navika oko 150 razlicitih vrsta ptica. Ova suma je isto tako utociste medvedova, vukova, jelena i lisica sa 340 razlicitih vrsta insekata.

Lake Skadar

Lake Skadar je nastalo rastvaranjem krecnjaka u tektonskom basenu u Tercijarnom i Kvartarnom periodu. Skadar predstavlja kripto depresiju, sto znaci da djelovi jezera su ispod nivoa mora. Ima ako 30 takvih mjesta zvanih “oko” gdje voda izvire pravo iz dna jezera. Najdublje “oko” je Radus, koje je najmanje 60m duboko i predstavlja veoma bogati dio za sve ribolovce. Sezdeset procenti jezera se nalazi u teritoriji Montenegra dok ostalih cetrdeset procenti se nalazi u obliznjoj Albaniji. Jezero je zadnje pribivaliste pelicana u Europi, isto tako najvece svetiliste ptica na kontinentu. Jedan je od zadnjih svjezih vodi koje idu ka Mediteranu, u isto vrijeme predstavlja najvece jezero na Balkanu.

Crnogorski dio jezera je proglasen nacionalnim parkom, i po konvenciji Ramsara u 1996 Skadarsko Jezero je stavljeno na svijetskoj listi mocvara kao znacajan habitat sa 270 razlicitih vrsta ptica, mnoge od njih rijetke i ugrozene. Oko 40 vrsta riba se mogu naci u jezeru i interesantno je da se cak i poneka morska riba moze naci ovdje. Tokom plovjenja po jezeru, odmah mozete primjetiti zubcastu obalu sa mnogim zalivima, ostrvima i poluostrvima koji se projektuju u njima. Kulturni i historiski znacaj Skadarsko jezera je neopisiv. Mnogi manastiri, crkve i sveti spomenici su jos prisutni ovdje.

Rijeka Crnojevica

Malo dalje pokraj rijecne obale nalazi se mjesto poznato kao anticki metropol i Crnogorska srednjovjekovna drzava, Rijeka Crnojevica gdje je prva knjiga cirilice isprintana. Na ostrvu su mnogobrojni mali restorani u kojima lokalni ribolovci primamljuju goste sa njihovim raznovrsnim lovom. Nema nista kao delikat svjeze ulovljenog sarana uz predivni ambijent i okruzenje ostrva i Skadarskog Jezera.

Kanjon Tara

Kanjon Tara ili “Suza Evrope” je velika nosena masa vode, zimskog snijega i sezonske kise. Kvalitet i cistoca vode je takva da sigurno moze biti kariscena na svakoj tacki ovog fantasticnog kanjona.

Kanjon Tara je atrakcija za sve advanturioce koji stvarno uzivaju u bliskom dodiru sa prirodom. Svjetski zabavni parkovi su slaba imitacija zivog i uzbudljivog osjecaja kada upravljate slapovima Kanjona Tara. Tara ima opasan pad od 3.6 metar/kilometer, koji pravi mnogobrojne prelijepe vodopade i kaskade. Mnoge agencije nude splavarenje u gumenim camcima. Rezervacije se mogu napraviti za dan, 2 dana ili cak 3 dana splavarenja. Duzina staze je od 15 do 85 kilometara. Splavovi Tare su pridobile i cetvorogodisnjeg Marka, koji opisuje Taru jednom od najboljih rijeka za splavarenje u svijetu.

Pocetna tacka je Splaviste, i jedan dan splavarenja je 18 kilometara dug i uzme ako 2-3 sata. U ovoj sekciji rijeke, je najvisa nizbrdica sa 21 od 50 slapa i brzaka u cijelom Tara Kanjonu. Cak i ekskurzija po stromoglavim slopovima kanjona je advantura sama po sebi. Pogledi vas ostavljaju bez duha, kao i cisti fizicki trud da ih uzivate. Vasi pogledi ce obuhvatiti prekrasna sarena sela, stare mostove, manastire, mline, vodopade, ovcare i njihova stada.

Boka Kotorka

Jos jedno fascinantno mjesto u toku vaseg boravka u Vili Perli je Boka Kotorska. Izgleda kao da su planine pukle u sredini i pustile more da se doseli unutra. Ovo predstavlja najuzniji fjord u Evropi. Visoke planine okruzuju obalu i sprecavaju je od loseg vremena koje bio obicno dolazilo sa zapada. Zbog svega ovoga Boka Kotorska je oaza Mediteranske vegetacije: agava, palma, mimosa, oleander, kivi, mandarina i billjne trave… Kada su Kotorski vrhovi pokriveni snijegom, ruze cvjetaju u podnozju brda. U okolini ima dosta ostataka starih aristokratski palata, sto su sada svjedoci raskosa i bogastva iz proslosti. Jedna od njih je Bujevica palata, gdje je gradski muzeum lociran.

U okolini Perasta grada postoje dva ostrva: Gospa od Skrpjela i Sveti Gjorgje, jedinstvene turisticke atrakcije. Risan je poznat po ocuvanoj tradicionalnoj kulturi. Ovdje isto mozete naci ostatke Romanskih Paricianskih Vila,sa

mozaicnim podovima slicim i prelijepim kao onim napravljenim u Romanskom vremenu. Herceg Novi grad je smjesten na kraju zaliva. Grad kao grad je kombinacija romanticnih, bizantijskih i istocnih stilova, svih zajedno aranziranih u mediteransom izgledu. Danas Herceg Novi je grad cvijeca, sa svim prozorima okrenutim prema suncu i moru. Jedan je od najtoplijih djelova Jadrana. Gosti bi trebali posjetiti Gradski Muzeum i Arhive, Modernu Umjetnicku Galeriju i Stari Grad sa sahat kulom.

Sveti Stefan

U blizini Vila Perla je i poznato ostrvo Sveti Stefan, lociran u sredisnjem djelu Budvanske Riviere. Sto je nekada bilo ribolovacko naselje, namjenjeno da zastiti ljude od gusara, postalo je simbol Crne Gore i njegova Meca turisma. Od 1960 je reklamiran kao poznati resort za internacionalne “jet setters”. Ovaj raj kamenih staza, stepenica, tunela i malih ocarajucih basta je jedan od najprivatnijih i najljepsih destinacija u ovom vec svetom mjestu. Najomiljenija je lokacija aristokratskih familija i filmskih zvjezda. Lista obozavaoca obuhvata: Princezu Margaretu, Cristinu od Holandije, bivseg Italianskog Kralja Umberta II iz Savoje, Sofiju Loren, Kirka Daglas, Klaudiju Sifer etc.

Nadamo se da izvise opisane atrakcije vam daju osnovnu ideju sta vas sve ocekuje tokom boravka na ovom magicnom mjestu.

Uzivajte smjestaj u Vili Perli!